03maart

Een op groei gebaseerde mindset, doe je zo....

in twee stappen

Ik nodig je uit je voor te stellen dat het mogelijk is dat jij de regie hebt over je emotionele welzijn. Kun je je voorstellen dat jij bepaalt hoe jij je voelt onder allerlei omstandigheden. Het leven geeft je ervaringen waar je niet altijd blij mee bent en waar je je bij tijd en wijle heel ongelukkig bij kunt voelen. Je kunt deze gevoelens negeren, er onder gebukt gaan of neutraliseren. Om emotioneel gezond te worden heb je  een strategie nodig. Stap 1 van deze strategie is: ’Welke mindset hebt ik?’

Mindset is een gewone of karakteristiek mentale houding die bepaalt hoe je een situatie interpreteert en erop reageert. Je gedachten, opvattingen en overtuigingen ten aanzien van jezelf, anderen en de wereld om je heen. Die mindset kan statisch zijn of juist gericht op groei.

Statische mindset.
Je gelooft dat je intellect niet verder ontwikkeld kan worden. Dat je bent wie je bent en je kunt wat je kunt. Je spreekt vaak in woorden als: kan niet, lukt niet, wil niet, durf ik niet, past niet, gaat niet. Je mind is gericht op de valkuilen en de beren op de weg. Je hebt een fantastisch idee om je werk beter uit te voeren maar je weet dat ze toch niet naar je luisteren, dus zeg je niets. Als iets niet lukt is dat direct een aanleiding om het niet meer te proberen. Zie je wel, het kan toch niet, ik zei het je toch al. Een statische mindset is meer gericht op het resultaat. ‘Die grote brand hebben we mooi uit gekregen’.


Op groei gebaseerde mindset.
Je gelooft dat intelligentie kan worden ontwikkeld. Je hebt een groot verlangen om te leren, uitdagingen te verwelkomen. Tegenslag houdt jou niet tegen, je gaat door tot het je gelukt is. Je spant je moeiteloos in om iets te leren, je blijft het proberen. Je leert van feedback en ervaart die nooit als vervelend. Je bent creatief en je probeert elke keer een andere manier om toch je doel te bereiken. Je ziet overal mogelijkheden en je voelt volharding om het te bereiken. Een op groei gerichte mindset is meer gericht op de weg naar een doel dan op het doel zelf. ‘Tijdens het bestrijden van die grote brand hebben we goed samengewerkt en hard gewerkt’.

Geloven dat je zelf bepaalt hoe jij je voelt vraagt om een op groei gebaseerde mindset, weten dat je emotionele blessures kunt neutraliseren. Je openstellen voor nieuwe onconventionele manieren vraagt een op groei gebaseerde mindset. Vaak lukt het je om een op groei gerichte mindset te krijgen als je veel pijn lijdt. Maar je hoeft gelukkig niet onnodig te lijden om een op groei gebaseerde mindset te krijgen.

Stap 1. Word je bewust.

  • Wanneer denk jij: ‘kan niet, lukt niet, wil niet, durf ik niet, past niet, gaat niet’. Weet dat je dan een statische mindset hebt. ‘Sinds mijn burn-out kan ik me niet goed concentreren, dit komt nooit meer goed.’
  • Hoe vaak hoor jij van anderen dat je ergens niet goed genoeg (in) voor bent. Ik kan niet van baan veranderen, want ik ben al… jaar oud.

Stap 2. Geef jezelf toestemming. Laat de gedachte toe.

  • Ik weet niet wat ik niet weet.
  • Het kan zijn dat er manieren van denken en kijken zijn waardoor het wel kan.
  • Ik stel me open voor andere kijk en denkwijzen.
  • Stel jezelf de vraag: ’Is dit echt waar?’. Kan iets echt niet of weet ik niet dat het anders kan.


Je mindset veranderen vraagt tijd, inzet en geduld. Je mentaliteit veranderen van ‘veroordelen en veroordeeld worden’ in een mentaliteit van ‘leren en helpen leren’ gaat zo snel of zo langzaam zoals je mindset op dit moment is. Ik heb in mijn werk, mensen in een middag van een statische naar een groeiende mindset zien schuiven.


Ik weet dat we niet alles kunnen wat we bedenken maar ik weet zeker dat we meer kunnen dan we dagelijks laten zien.

Carol Dweck

Mindset, de weg naar een succesvol leven

Posted in Blijf gezond

Contact

mob: 0652-676795

e-mail: mail[at]maudvanderstruijk.nl

Praktijk te Epse (dorpje onder Deventer)