De vijf relatiecompetenties

Welke vaardigheden heb je nodig als je een gezonde relatie wilt hebben. Dit geldt niet alleen voor een liefdesrelaties maar voor alle relaties, op je werk, met je kinderen, familie of vrienden. De competenties nodigen jullie uit om in gesprek te gaan en een liefdevol onderzoek te doen naar jullie relatie.

Assertiviteit
Op komen voor je eigen mening, juist wanneer je partner er drukt oplegt. Dit houdt niet in dat iedereen moet doen wat jij vindt of wilt. Het houdt in dat je deelt wat je bezigt, het belangrijk is voor anderen hoe je ergens in staat. Het is goed voor jou omdat je ruimte in neemt, je uitspreken houd je gezond. Met opkroppen en zwijgen ben je niet in relatie. Nee, zeggen als je iets niet wilt en zeggen wat je juist wel wilt.
Kunnen we nog naar elkaar mening luisteren?

Relatiebeheer
Aangaan en onderhouden van relaties. Het bereid zijn om afspraken na te komen gaat je helpen. Partners die elkaar regelmatig vragen: ‘Hoe kan ik je helpen? Of Kan ik je helpen?’ investeren in hun relatie. Het helpt als je makkelijk kunt communiceren. Mocht je lief een zwijgzaam type zijn kun je twee dingen doen of zelf meer zwijgen, geef de ander ruimte en luister wat vaker. Of ga op onderzoek uitgaan. Ook zwijgzame typen praten graag over dingen die ze belangrijk vinden. Krijg ze eerst aan het praten over zaken die ze belangrijk vinden en stel dan vragen over de relatie.
Ben ik nieuwsgierig naar de mijn partner?

Samenwerken
Welke gezamenlijke doelen hebben jullie? De ene bedenkt iets en de ander maakt het. Zijn er dagen dat jullie samen er op uit gaan, naar de sauna, wandelen of beeldhouwen, iets dat jullie beide leuk vinden. Als samen iets doen niet meer leuk is omdat het altijd ruzie geeft, durf je dit dan te bespreken en opnieuw te herontdekken wat er nodig is om elkaar hierin te vinden?
Wat is vinden jullie leuk om samen te doen? Delen we nog voldoende doelen?

Sensitiviteit
Ben je instaat om de signalen van de ander aan te voelen en daarop in te spelen. Als je dit lastig vind kun je dit leren. Het heet rapport, met je aandacht bij de ander zijn. Je bent nieuwsgierig, je stelt alleen vragen en je aandacht is bij de ander. Dus niet bij wat jij denkt of vind maar met een openblik kijk je naar de ander. Ben je bij de ander.
Kan ik met aandacht bij jou zijn? Kan jij met aandacht bij mij zijn?

Conflicthantering
Sommige stellen maken nooit ruzie, dit is zelden gezond. Dan slik je zaken in, ben je bang of ga je het ongemak uit de weg. Sommige stellen kunnen alleen maar ruzie maken, om alles, ook dit is zelden gezond. Wat is een gezonde manier van conflicthantering? Dat je ruzie kan maken en dat je het goed kunt krijgen. Beide zijn belangrijke vaardigheden - ruzie maken en goed maken – die iets anders van je vragen. Leren ruzie maken is met ongemak om kunnen gaan. Het ongemak van uit relatie gaan, bang om de ander te verliezen, misschien heb je het nooit geleerd. Tip: kloppen voor je binnengaat. ‘Zeg dat je het ongemakkelijk vind en zeg dan wat je wilt zeggen’.
Om het goed te kunnen maken moet je jezelf kunnen overstijgen. 90% van de echtelijke ruzies gaan over onbenullige zaken, die oude pijnen raken die niets met het heden te maken heeft. Tip: ruim je oude pijn op. En totdat de pijn is opgeruimd zeg je: Sorry dat ik zo lelijk tegen je deed, dit is niet wie ik wil zijn’. Hiermee zeg je niets over de inhoud en wie gelijk heeft of niet. Je zegt iets over de manier waarop je hebt gereageerd, agressief, boos of lelijk.

Als je relatie met je kind niet fijn is, loop je de vijf competenties stuk voor stuk door en kijk je welke vaardigheid je beter kan inzetten om de relatie te verbeteren.