Een manier om met boosheid om te gaan.

In boosheid kan veel kracht zitten. Verwoestende kracht. Oncontroleerbare kracht. Soms is deze kracht functioneel , meestal maakt deze meer stuk dan nodig is. Daarom wil ik het graag over de kracht van vergeven hebben. Of anders gezegd de zachtheid van vergeven. Deze vorm van vergeven is zacht, maar het effect is heel krachtig. Met deze 4 eenvoudige stappen kan je veel opruimen. Je creëert je eigen rust en ruimte. Of je nu al jaren boos bent of net een paar uur dat maakt niets uit. Als je geen zin meer hebt om de energie van boosheid bij je te dragen, als je liever rust en ruimte voelt, als je graag verder wilt met je leven of als je meer in het nu wilt zijn. Dan helpen deze vier stappen jou.

Al vele jaren geleden ervoer ik mijn eerste vergeving en sindsdien heb ik al vele malen mezelf en anderen vergeven. Ik ben katholiek groot gebracht maar ik kan me niet herinneren dat ik in een van de diensten op zondagochtend iets heb geleerd dat op vergeven lijkt. Pas rond mijn dertigste ervoer ik de kracht van vergeven. Deze 4 zinnen hebben niets met geloof of kerk te maken. Niets met schuld of per ongeluk. Niets met de ander of de situatie. Maar alles met jezelf, het is een manier om je boosheden los te laten en in liefde naar jezelf te kijken.

Neem jezelf eens waar en analyseer je boosheid? Als je boos bent, ben je dan boos op jezelf, boos op een ander, altijd boos of nooit boos? Ben je altijd boos op jezelf? Of altijd boos op de ander? Of op alles en iedereen. Hoe vaak ben je boos?  Ben je nu vaker boos dan vroeger, of was je vroeger vaker boos dan nu? Geef je boosheid een cijfer? Explodeer je in 5 tellen of sluimert je boosheid zachtjes door de dag? Hebben anderen last van jouw boosheid of alleen jij zelf?

Waarom zou je hier iets aan willen doen? Boosheid heeft een functie: je kunt in een hele korte tijd heel veel energie oproepen en deze gebruiken voor het doel dat jij voor ogen hebt. Met boosheid kun je een grens aan geven. Je vergroot letterlijk je ruimte om je heen om jouw gevoel kenbaar te maken aan de ander. Functionele boosheid maakt aan de ander duidelijk dat jij het meent en dat er niet met je gedold kan worden.

Waarom zou je hier iets aan willen doen? Aanhoudende boosheid kost veel energie en daar kun je heel moe van worden. Je omgeving, je partner en kinderen kunnen de dupe worden van jouw korte lontje. Kinderen trekken zich terug of gaan ook schreeuwen en boos doen. Je collega’s of betrokkenen op je werk voelen zich minder vrij en blij met jou. De energie van boosheid is niet prettig.

Ik voel nooit boosheid, waarom zou ik hier iets aan willen doen? Het is heel humaan om boosheid te voelen. Als je nooit boosheid voelt  is het toch de moeite waard om jezelf waar te nemen. Noem je het gevoel misschien  anders: ‘Ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld’. Ik mocht vroeger thuis nooit boos zijn of iedereen was vroeger altijd boos. Zou je boos mogen zijn van jezelf of heb je een oordeel over boosheid. Misschien doe je het af met ‘ik vond dat niet zo leuk’, dan maak je boosheid snel klein. Dit is het tegenovergestelde van een kort lontje.

Boosheid klein of groot kun je loslaten met deze 4 stappen.

Stap 1.
Wie wil je vergeven? Jezelf? Iemand  anders? Anderen?
Stap 2.
Wat wil je vergeven?
Stap 3
Leg je handen op je hart.
Stap 4.
Spreek de volgende zinnen hard op uit:
    A) Ik vergeef mezelf.  Adem in en uit
    B) Ik vergeef ….. (zeg de naam van de persoon die je wilt vergeven hard op). Adem in en uit.
    C) Ik vraag ……. (dezelfde naam van de persoon in de 2e zin) om mij te vergeven. Adem in en uit.

Om het geheel rond te maken D) Ik vraag Gods (of het Al of wat je verkiest) vergiffenis over deze gehele kwestie.

Deze zinnen kun je uitbreiden op allerlei manieren die passen bij het voorval.
Ik vergeef mezelf voor alles wat ik mezelf heb aangedaan.  Adem in en uit.
Ik vergeef mezelf voor alles wat ik mezelf heb laten aan doen.  Adem in en uit
Ik vergeef ….. voor alles wat hij mij heeft aangedaan. Adem in en uit.
Ik vraag …. mij te vergeven voor alles wat ik hem/haar heb aangedaan.  Adem in en uit.

Free your mind and de rest will follow.