Emotionele vitaliteit gaat over in je kracht staan, gelukkig en ontspannen zijn en je vrij voelen. Dit gaat hand in hand met je kwetsbaar durven op te stellen. Als je emotioneel vitaal bent is het makkelijker om je kwetsbaar op te stellen, anders heb je een omgeving nodig waarin het veilig genoeg is om dit te leren. Vandaag wil ik de nadruk leggen op de onzichtbare kwetsbaarheid in de vorm van zelfbenadeling.
Collega’s die na een burn-out weer beginnen voelen zich onzeker. Collega’s die niet lekker in hun vel zitten komen steeds later aanrijden waardoor ze niet meer mee kunnen op de wagen. Ze doen er van alles aan om niet vooraan te lopen en zichtbaar te zijn. Vaak zonder het zelf te weten doen ze aan zelfbenadeling.
Ze ontlopen lastige klussen en verschuilen zich achter allerlei excuses. Hebben ook steeds pech waardoor ze niet zijn toegekomen aan die ene opdracht en halen de deadline niet. De mail doet het niet, ze worden ziek of iets anders moest toch echt eerst gedaan worden.
Op het moment dat je geïrriteerd raakt en boos wordt op de ander, kun je met zelfbenadeling te maken hebben. Een baas of collega die altijd zijn snor drukt of jou de hete kastanjes uit het vuur laat halen kan dit gedrag laten zien door de werking van zelfbenadeling. Het voelt alsof jij benadeelt wordt en ook dat gevoel is waar, maar dit ontstaat door zelfbenadeling van de ander.
Gebrek aan moed, compassie en verbondenheid dragen bij aan zelfbenadeling. De kunst is om de ander in zijn kracht te zetten om samen tot een cultuur te komen waar het veilig genoeg is om je kwetsbaar op te kunnen stellen.
Een omgeving waar je mag zeggen: ‘Ik weet het niet, wie heeft hier ervaring mee? Wil jij mijn dienst overnemen want ik zit niet lekker in mijn vel. Ik werk al 10 uur aan dit incident, ik ga nu vervanging verzorgen.’
Moed.
Je hebt moed nodig om je kwetsbaar op te stellen, om je uit te spreken. Je hebt ook moed nodig als je een ander de ruimte wilt geven om zich kwetsbaar op te laten stellen. Nodig anderen uit om zich kwetsbaar op te stellen, creëer een veilige omgeving door jezelf ook kwetsbaar op te stellen. Praat met elkaar over hoe belangrijk het is om moed te hebben en deel met elkaar wanneer je kwetsbaarheid ook een kracht was.
Compassie.
Voel mildheid naar anderen en laat dat zich uiten in de manier waarop je spreekt en je gedraagt. Compassie helpt je om uit je oordeel over anderen te blijven. We hebben allemaal zo onze worstelingen en tekortkomingen. Al heb je een hekel aan iemand, you don’t know the weight of a burden you don’t carry.
Verbondenheid.
Maakt contact met je collega’s, zorg dat je de relatie met elkaar belangrijk vindt. Stop energie in die momenten dat je elkaar ontmoet. Maak tijd vrij om elkaar te leren kennen, om elkaar echt te ontmoeten. Als er verbondenheid is tussen mensen ontstaat er een veilige ruimte. In die ruimte kun je je kwetsbaar opstellen, is het veilig, is er vertrouwen, kun je alles tegen elkaar zeggen, draag je je eigen verantwoordelijkheid en neem je de juiste beslissing.
Als iedereen elke dag een ander ruimte geeft om moed te hebben om zich kwetsbaar op te stellen, compassie te voelen voor de ander en echt contact te maken is dit eind 2016 de nieuwe cultuur van alle hulpverleners in Nederland.
Misschien ben jij de persoon die zichzelf regelmatig benadeelt dan zijn dit de 3 tips die jij zelf kunt doen.
Moed.
Kies elke dag een klein moment om je kwetsbaarheid te laten zien door deze uit te spreken. Begin bij je partner, je kind of een goede vriend. Spreek uit waar je je kwetsbaar in voelt. Dat kan over vroeger gaan of nu.
Compassie.
Voel elke dag een moment van mildheid naar jezelf. Kijk naar jezelf van een afstand en voel compassie voor de persoon die je voor je ziet. Jijzelf. Kijk met mildheid naar de worstelingen van deze persoon.
Verbondenheid.
Maak elke dag oprecht contact met jezelf en met iemand anders. Kijk de ander aan en vraag met grote nieuwsgierigheid naar hoe het met hem gaat. Let op! Jij bent als zelfbenadeler een meester in het niet over jezelf te spreken, je laat altijd de ander spreken. Nu ga je in de gesprekken ook iets over jezelf vertellen. Welk boek je leest. Welke muziek je mooi vindt. Over je kind of wat je in het weekend hebt gedaan. Dan komt er een moment dat je kunt vertellen hoe je je voelt.
Stap voor stap, elke dag een beetje verder op weg naar emotionele vitaliteit.
... of lees één van de onderstaande tips.