Flow focus

Flow focus is het bewust richten van je aandacht, vasthouden van je aandacht op een taak of gebeurtenis. Je moet ook iets kunnen loslaten mits dit niet meer dient of jou niet naar je gewenste doel leidt. Als iemand tijdens een inzet niet achter het lint wil blijven staan en je hebt dit al drie keer gevraagd en hij doet het nog steeds niet, zul je iets anders moeten doen om je doel te bereiken.

Flow focus geeft richting aan de plasticiteit van je hersenen. Om nieuwe vaardigheden te leren en je hersenen te ontwikkelen dien je je aandacht op iets te richten. Aandacht is een wondermiddel, omdat dit de plasticiteit van je hersenen stuurt. Elke keer als je iets aandacht geeft, krijgen je hersenen de opdracht om iets te doen, je hoofd te draaien, iets te zeggen of te eten. Elke activiteit of dit nu een positieve of negatieve ervaring geeft zorgt voor het aanmaken van nieuwe verbindingen.

In het artikel neuroplasticiteit kun je lezen hoe belangrijk je prefrontale cortex is. Dit zijn de linker en de rechter hersendelen aan de voorkant van je hoofd, boven je ogen. Dit gebied van de hersenen ontwikkelt zich het laatst, tot ongeveer je dertigste en neemt dan ook als eerste weer af.

De prefrontale cortex is verantwoordelijk voor wat we executieve functies noemen. Hieronder vallen taken als het bedenken van een actie, het uitvoeren van deze actie, reflecteren, feedback en wilskracht. De neiging om het maar niet meer te volbrengen kunnen onderdrukken en doorgaan tot het gelukt is.

De belangrijkste executieve functie die in verschillende boeken bovenaan staat is: aandacht. Het kunnen richten, vasthouden en loslaten van aandacht.
Prikkels van buitenaf hebben een grote invloed op de neuroplasticiteit van je hersenen, als je veel negatieve prikkels krijgt wordt je rechter prefrontale cortex meer ontwikkeld dan je linker. Je linker prefrontale cortex zorgt voor de verwerking van positieve ervaringen in het leven.
Prikkels van binnenuit, zoals peinzen, malen en in emoties of gedachten blijven hangen creëren ook meer neurologische verbindingen in je rechter prefrontale cortex.
Soms nemen de positieve ervaringen in je leven af en kom je in een neerwaartse spiraal terecht, dit kun je zelf keren door je prefrontale cortex te activeren.

Tips om je aandacht te verbeteren en je prefrontale cortex te activeren.

Visuele aandacht:

 • Vind een klein voorwerp. Een knoop, een vetergaatje van je schoen of een vlekje op de muur. Richt al je aandacht op dit ene voorwerp, houd je ogen er voortdurend op gericht. Mocht je aandacht afdwalen, breng je je ogen weer rustig naar het voorwerp.
  Dit kun je doen als je toch in de lift staat. In de rij van de kantine staat te wachten. Het gaat
  om kleine momenten op de dag dat je je aandachtsboog ontwikkelt.
 • Of kijk naar deze video’s, een paar minuten per dag is voldoende om een verschil te ervaren.
 • Knetterend haardvuur
  Kabbelend water
  Rustige beelden


Auditieve aandacht:

 • Dit kun je met ogen open of dicht doen. Luister naar de geluiden die je hoort, ga met je gehele aandacht naar buiten. In een kantine luister je naar het geroezemoes. Als je ‘s morgens wakker wordt naar het fluiten van de vogels of het gesnurk van je partner. 

Aandacht gericht op smaak:

 • Neem een hap van je brood, fruit, koek of snoep. Voel met aandacht hoe je tong het eten in je mond beweegt en hoe het aanvoelt, warm, hard, veel of weinig en welke smaak je proeft. Vind je het echt lekker of valt het wel mee. Door elke maaltijd 1 hap met aandacht te eten train je je brein.

Aandacht gericht op geur:

 • Ruik vaker aan iets. Neem de tijd om de geur tot je te laten nemen. Dit kan eten zijn of spullen, je kinderen of partner. Je handen of de  buitenlucht. Neem bewust de geur waar. De tijd die je nodig hebt om het bewust tot je te nemen is voldoende.

Aandacht gericht op tast:

 • Wrijf in je handen terwijl je op de koffie wacht bij de koffieautomaat.
 • Alleen maar tellen. Tel elke ademhaling.  Adem in, denk 1 en adem uit. Adem in, denk 2 en adem uit. Blijf met je aandacht bij je ademhaling. Hoe vaker je dit doet hoe verder je komt. De eerst paar keren kom je waarschijnlijk niet verder dan 5.
 • Voel hoe je kleding zit? Heb je het koud of warm?
 • Sporten waarbij je met je aandacht bij een bal moet zijn zoals, squashen.
 • Een knuffel, aai of streling.

Het kan zijn dat je gemakkelijker je aandacht bij visuele zaken houdt dan bij auditieve zaken. Of je nu je aandacht op verschillende zintuigen richt of elke dag op dezelfde maakt niet veel uit. De rust die je ervaart tijdens je flow focus is het belangrijkste.