Het belang van betrokkenheid in je team.

Je identificeert je met je organisatie, situatie of een persoon en je levert extra inspanning in het belang daarvan. Je kunt volmondig 'ja' zeggen op een besluit of afspraak. Je bent aangehaakt, al je aandacht is erbij en je bent gefocust. Wat je werk, organisatie of situatie van je vraagt sluit aan bij je waarden en behoeften en je doet je werk moeiteloos. Je bent bevlogen en toegewijd.

Hieruit volgt dat je je afspraken nakomt, je deadlines haalt, je verantwoordelijkheid neemt, je bent proactief en je hebt plezier in je werk.

Klinkt voor sommige als Utopia. Dat wil ik ook.

De meesten van ons kennen collega's die het heel normaal vinden om zich niet voor te bereiden voor een overleg door de stukken niet te lezen, nooit op tijd zijn, niets af hebben en 'ja' zeggen maar 'nee' doen. Als je er tegen vecht kost dit veel frustratie en energie, als je erin berust ook. Het is nog lastiger als die collega je leidinggevende is. Zucht.

Soms word je net als de anderen, kom je ook je afspraken niet na.

Nog erger is het als je nergens bij betrokken wordt terwijl het wel jouw expertise is.

Wat kun je zelf doen?

Spreek je uit. Deel met je collega's dat je behoefte hebt aan meer betrokkenheid en dat je een aantal zaken wilt aandragen ter verbetering daarvan. Je kunt zelf bedenken wat jou gaat helpen en mogelijk helpen de volgende tips je verder:

  • Praat in wij' in plaats van 'zij' als je het over werk hebt dat gedaan moet worden.
  • Bij elk voorstel dat je doet, houd je rekening met een gezonde organisatiecultuur. Je doet niet mee aan een cultuur die onverschilligheid in stand houdt.
  • Walk your talk. Je eigen gedrag is in lijn met de cultuur, behoeften, prioriteiten en doelen van een gezonde organisatie.
  • Je neemt zelf verantwoordelijkheid en verschuilt je niet achter hogere managementniveaus of andere afdelingen.
  • Je stimuleert een open gesprekscultuur. Alles moet gezegd kunnen worden voor een beslissing wordt genomen. Dit betekent niet dat jouw mening leidend is. Jouw mening draagt bij aan een goede beslissing.
  • Je durft beslissingen te nemen zonder dat je zeker weet dat dit de beste is. Fouten maken mag en je durft van koers te veranderen indien dat nodig is.
  • Je zet de besluiten, deadlines en afspraken op papier en zorgt dat alle teamleden deze krijgen. Vraag aan je teamleden om zich hieraan te committeren. Alle antwoorden die je hierop krijgt die langer zijn dat het antwoord 'ja''  betekent een 'nee'.

Waarom? Het geeft je meer plezier. Je maakt minder fouten. Je bent gezonder en je hebt een grotere weerstand. Je werk geeft je het gevoel dat het zinvol is. Je ervaart minder stress en frustraties.

Wat je als leidinggevende kunt doen:

  • Geef zelf het goede voorbeeld.
  • Erken de persoonlijke prestaties van je werknemers.
  • Zorg dat ze over alle middelen beschikken om hun functie goed te kunnen uitvoeren.
  • Schep duidelijkheid over de richting en prioriteit van het team. Wat is de stip waar we naar toe gaan. Waarom doen we dit? Ook als de situatie niet duidelijk is deel je dit expliciet met je team.
  • Bevorder het maken van besluitenlijsten en zet afspraken op papier. Vermeld ook wie wat gaat doen als afspraken niet voor alle teamleden gelden. Vraag om commitment.
  • Besteed aandacht aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden van jezelf en je team.
  • Zorg dat alle teamleden zich uitspreken als er problemen zijn of als zaken niet goed lopen. Luister ook naar de stille introverte collega's - zij hebben waardevolle gedachten. Dit levert je twee dingen op; je vergroot de betrokkenheid van je teamleden en je kunt veel beter besluiten nemen.
  • Mensen in het algemeen hebben een verlangen naar consensus en een behoefte aan zekerheid. Dan is er geen ruzie, onenigheid en onzekerheid want hierbij voelen we ons onrustig. Dit zijn nu juist de twee zaken die niet bijdragen aan betrokkenheid. Voor de zoete lieve vrede worden belangrijke dingen niet uitgesproken. Weet wanneer je buiten de comfort zone moet stappen om vooruit te komen. Je even ongemakkelijk voelen kan je veel opleveren.Herken die momenten waarop het team op safe gaat en besluit op dat moment of dit je teamwork dient.
  • Je teamleden haken af als je geen beslissing neemt, als je niet zegt dat je nu nog geen beslissing neemt of problemen voor je uit schuift.
  • Laat je kwetsbaarheid zien. Kwetsbaarheid is niet zwak maar je toont lef om jouw gevoel en gedachten te delen met je teamleden.
  • Meningsverschillen in je team kunnen onrust geven. Zonder wrijven krijg je geen glans. Je mag je mindset veranderen over dat spanningen slecht zijn voor je team. Zorg ervoor dat het veilig genoeg is om alles te mogen zeggen en dat je van mening mag verschillen.

Waarom? Je vergroot je productiviteit, klantloyaliteit en dienstverlening van je team. Je werknemers professionaliseren in hun functioneren en ervaren meer plezier in hun werk. De werkwijzen zullen verbeteren en efficiënter worden. Je vermindert personeelsverloop, veiligheidsincidenten, diefstal en absentie.