Werken in een team met professionals is heerlijk: iedereen weet waar hij of zij verantwoordelijk voor is en reikt verder indien nodig. De last wordt met elkaar gedragen en waar nodig help je elkaar. Hulp vragen is heel gewoon en je eigen problemen oplossen ook. Je kunt elkaar tips geven en van elkaar leren. Zo is er ook genoeg ruimte om het op je eigen manier te doen. Je voelt en weet waarvoor je het doet.
Jammer genoeg draagt niet iedereen zijn verantwoordelijkheid. In elk team heb je spijtig genoeg collega’s die hun snor drukken; die lastige of vervelende taken zoveel mogelijk vermijden. Deze houding van vaak maar een klein aantal collega’s kan zo onverschillig zijn dat het iedereen meetrekt naar knudde-gedrag en zo krijg je een frustratiecultuur. Niet goed voor het bedrijf, niet goed voor jou en niet goed voor de duurzaamheid van beide.
Waarom dragen bepaalde collega’s geen verantwoordelijkheid?
Ze komen er mee weg. We spreken elkaar er onvoldoende op aan. Niet omdat we de feedbackregels niet kennen, maar omdat we het niet durven, het niet als onze verantwoordelijkheid zien, er geen zin in hebben of omdat we denken dat dit de verantwoordelijkheid van onze leidinggevende is.
Een deel van de professionals houdt zijn verantwoordelijkheidsgevoel in stand en raapt de hele dag van alles op, ook wat de anderen laten liggen. Vaak gefrustreerd met als valkuil dat ze overbelast raken omdat ze niet kunnen loslaten.
Waarom neem je je verantwoordelijkheid niet (meer)?
- Krijg je geen verantwoordelijkheid van je leidinggevende?
- Neemt je leidinggevende zelf geen verantwoordelijkheid?
- Je bent ermee gestopt.
- Het belangrijkste is je persoonlijke beloning, je hebt geen prikkel om het anders te doen omdat er geen teambeloning is.
- Je durft een ander niet op zijn gedrag aan te spreken?
- Niemand doet het, dus jij ook niet.
Wat levert het je op als je elkaar aanspreekt op verantwoordelijkheid?
- Je functioneert beter.
- Je maakt minder fouten.
- Je klanten, opdrachtgevers zijn tevredener.
- Je signaleert sneller problemen en lost deze sneller op.
- Je hebt meer plezier in je werk.
Wat kan je helpen om dit te bereiken?
- Zorg dat iedereen de doelstellingen van het werk expliciet heeft gehoord. Maak openbaar wat er van elkaar verwacht wordt, wie wat dient te doen en hoe je je dient te gedragen om succes te kunnen boeken met elkaar.
- Spreek elkaar erop aan als de afspraken niet worden nagekomen.
De ik-ik-jij feedback is het makkelijkst.
Ik hoorde gisteren dat jij je niet aan onze afspraak hebt gehouden.
Ik vind het jammer als we als team niet op één lijn zitten.
Zou jij de volgende keer je aan de afspraak willen houden. (of Wat heb jij nodig om je de volgende keer aan de afspraak te houden).
De beste reacties is: ‘Je hebt gelijk, ik zal de volgende keer me aan de afspraak houden’. Geen excuses of ge-ja-maar.
- Niet alleen de leidinggevende is verantwoordelijk voor het aanspreken van collega’s maar iedereen. Dus blijf elkaar aanspreken zodat het een gewoonte wordt. Het gaat niet vanzelf. Van nature vindt de mens het ongemakkelijk om iemand aan te spreken op zijn prestaties of gedrag die het werk kunnen schaden. Draag bij aan een omgeving waarin het gewoon is om elkaar aan te spreken.
- Maak bij ieder overleg een paar minuten vrij om het teamfunctioneren te bespreken. Wat gaat er goed wat betreft elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid en wat kan er beter.
- Sluit ieder overleg met een clearing. Zo leert iedereen zich uit te spreken over de gang van zaken, zowel over zaken die goed gaan als over zaken die beter kunnen.
Als de voorzitter geen clearing doet kun je ook uit jezelf spreken hoe je de gang van zaken vindt gaan.
- Als leidinggevende kun je je team meer aanspreken op teamprestaties dan op individuele prestaties. Welk gezamenlijk resultaat wil je bereiken? Financieel, arbeidsvreugde en de kwaliteit van je werk.
Voorkom middelmatigheid bij jezelf en je collega. Haal het beste uit jezelf en uit de ander.