Vroeger zeiden we: ‘Wat de boer niet kent dat eet hij niet’. Tegenwoordig lees je meer over het niet hebben van een open mind of het vastzitten in je denkpatronen. Het vraagt een open mind, een open geest om een nieuwe werkwijze te kunnen leren. Hoe makkelijker je je denkpatronen kunt doorbreken hoe makkelijker je een goed overzicht krijgt van de mogelijkheden. Je mind is als een parachute, het werkt alleen als deze open is. Met een toegankelijke houding die openstaat voor anders, vreemd of nieuw word je open minded. Je wordt toleranter naar andere levenswijzen, mensen, theorieën en nieuwe ideeën.
Het maakt niet uit of je vast zit in je liefdesrelatie, werksituatie of met jezelf. De eerste stap die jou gaat helpen is het doorbreken van je denken. Als je alleen vrienden en collega’s om je heen hebt die ja-knikken en met je meehuilen wordt het tijd om andersdenkenden om je heen te verzamelen. Juist als je vastzit helpt het je als je leert om je denkpatronen te doorbreken. De tweede stap die je gaat helpen is een open mind. Je openstellen voor een andere zienswijze.
Door de zoekfilters op internet en jouw surfgedrag krijg je andere informatie te lezen dan je collega of buurman. Google, facebook en cookies maken het mogelijk om jou te bieden waarvan ze denken dat je dat graag wilt hebben, lezen of weten. Zie de suggesties die bol.com of amazon geeft als je iets zoekt. ‘Anderen kochten ook ….’.
Deze vorm van verkokering leidt tot eilandjes van mensen die hetzelfde denken. Dit vermindert een tolerante houding naar andersdenkenden en maakt je kortzichtig.
Paul Sloane, vraagt of je open minded bent? Hij geeft drie tips om gedachtenpatronen te doorbreken en meer open minded te worden:
Veranderen van je routine bevordert je geluksfactor. Als je elke dag dezelfde route naar je werk rijdt, je daar heel efficiënt en consciëntieus in bent – je baas en collega's zijn vol lof - je taken en plichten vervult, altijd dezelfde krant leest, met dezelfde goede vrienden afspreekt en je leven zo rationeel en doelmatig mogelijk inricht - want tijd morsen is zonde - hoeft je volgens R. Wiseman (schrijver van de geluksfactor) er niet op te rekenen dat jou veel gelukjes ten deel gaan vallen. Daar krijgt het lot heel simpel de kans niet voor, omdat in zo'n routineus leven het toeval zo veel mogelijk weggebonjourd is.
Introduceer willekeur. We schijnen minder willekeurig te zijn dan we dachten. Als ik je vraag een willekeurig cijfer te geven tussen de 1 en 10 dan zeg je waarschijnlijk je geluks nummer of favoriete nummer. Dan is je willekeur al weg.
Als je willekeur aanbrengt in je dagelijks leven dan ontwikkel je meer en effectievere dwarsverbindingen in je hersenen. Elke dag bewust andere dingen doen dan je gewend bent draagt bij aan je persoonlijke welbevinden.
Of te wel serendipiteit. Een gelukkig toeval, een prettige verrassing en het vinden van iets bruikbaars waar je niet naar op zoek was. Je ziet en herkent wat er toevallig gebeurt. Te vaak ontgaat je wat de bijvangst is van je functioneren.
In de wetenschap vind je regelmatig serendipiteit, het per toeval ontdekken van iets. Zoals de penicilline, klittenband, viagra en post-its. Allemaal tot stand gekomen door open te staan voor het onverwachte.
Kun je het in de hand werken door bijvoorbeeld gecontroleerde slordigheid? Nee.
Wat ga jij vandaag doen om uit je routine te stappen?
Paul Sloane
... of lees één van de onderstaande tips.