Loslaattechniek.

Loslaten hoe doe je dat? Regelmatig hoor ik deze vraag. In de afgelopen jaren heb ik me verschillende vormen eigen gemaakt en anderen geleerd. De meeste technieken zijn heel simpel - je dient ze alleen regelmatig te doen, zo ook de release techniek van Levenson.

Lester Levenson ontdekte deze werkvorm zelf nadat hij fysiek en emotioneel disfunctioneerde. Als je je hele leven al je emoties wegstopt of negeert kost dat veel energie. Als je altijd de oorzaak van je probleem buiten jezelf zoekt kost dat veel energie. Als je altijd verwacht dat de oplossing buiten jezelf ligt kost dat veel …. Juist ja.

Stop met naar buiten te kijken en start met naar binnen te kijken.

  1. Kies een ongemakkelijker gebeurtenis waarbij je je onprettig hebt gevoeld en je nu nog geen fijne herinnering aan hebt.

Erkennen, herkennen en loslaten.

  1. Erken dat je je niet prettig voelt tijdens die situatie is je eerste stap. Waarschijnlijk ben je alweer een paar weken of maanden verder en moet je het bewust terughalen om ermee aan de slag te gaan. Erken op z’n minst aan jezelf dat het niet fijn was.
  2. Herken welk gevoel of emotie hierbij een rol heeft gespeeld of nog steeds speelt. En stel jezelf de vraag: ‘Kan ik dit gevoel of deze gedachte bewust worden?’ Verwelkom dit gevoel of deze gedachte.
  3. Stel jezelf drie vragen die je helpen om het los te laten.
  • Kan ik het loslaten?
  • Wil ik het loslaten?
  • Wanneer ga ik het loslaten?

Het ideale antwoord is ‘nu’ maar ook hierbij is het oké als je er langer over wilt doen. Het is fijn als je ‘ja’ kunt zeggen op de eerste twee vragen, maar een ‘nee’ is ook mogelijk. Blijf jezelf de vragen stellen net zolang als nodig is om een neutrale herinnering te krijgen over de lastige situatie.

Is dat alles?

Ja.

Achter elke lastige situatie, onderdrukte emotie zit ook vaak een behoefte. Kun je die behoefte erkennen? Herkennen? Soms kun je de behoefte vervullen en soms kan het je helpen om deze los te laten.

  1. Het loslaten van de behoefte kun je met dezelfde drie vragen doen zoals die hierboven staan. De meeste behoeften kun je terugbrengen tot één van deze drie behoeften:
    • Je hebt behoefte aan goedkeuring/erkenning
    • Je hebt behoefte aan contact
    • Je hebt behoefte aan veiligheid
  • Krijg ik die vervuld? Ja of Nee. Kan ik deze behoefte alsnog vervuld krijgen? Ja of Nee. Ga ik deze behoefte loslaten? Ja of Nee.
  • Kun je een behoefte loslaten? Ja, dat kan. Sommige zijn heel lastig om los te laten zoals een behoefte aan erkenning door je ouders. Andere zijn makkelijker als het om erkenning van je collega gaat die je maar 3 keer per jaar ziet.
  • Als je toch al weet dat je een bepaalde behoefte niet vervuld gaat krijgen - omdat je ouder dat never nooit gaat geven – dan kunnen deze drie bovenstaande vragen je helpen om je behoefte los te laten en daarmee ook je energie-lek te dichten.
  • Is één keer genoeg? Nee, waarschijnlijk neemt de behoefte aan erkenning door je ouders pas af als je dit een aantal weken elke dag doet.

Met het volgende voorbeeld zie je hoe de vijf stappen werken.

  1. Je collega heeft je een oor aangenaaid. Of dit nu met een vakantieplanning te maken heeft of tijdens een project, maakt niet zoveel uit. Je kent vast wel een situatie waarin je grote ongenoegen voelde bij het gedrag van je collega.
  2. Neem een paar minuten om aan deze situatie terug te denken en laat toe dat je dit onplezierig vond.
  3. Wat voelde je erbij? Onmacht? Verdriet? Boosheid? Verongelijktheid? Frustratie? Kies jouw woord. Verwelkom dit gevoel, maak contact met deze emotie en gevoelens.
  4. Kan ik mijn frustraties loslaten? Ja. Wil ik mijn frustraties loslaten? Ja. Wanneer ga ik mijn frustraties loslaten? Nu.
  5. Welke behoefte heb ik? Heb ik behoefte aan goedkeuring, contact of een vorm van veiligheid? Ik heb behoefte aan normaal en prettig contact. Fijne manier om met elkaar om te gaan.

Doe deze stappen elke dag en je laat vele ongenoegen los. Je zult je rustiger en prettiger gaan voelen.

Het lijkt te simpel. En dat is het ook.