Meer energie?

Alle keren dat je een taak laat liggen kost dat jou energie: dat verslag dat je nog moet schrijven, dat ene telefoontje dat je nog moet plegen, dat ene gesprek dat je nog moet voeren, die ene irritatie die je nog wilt uitspreken.
Ook taken die je zou willen, moeten doen om beter voor jezelf te zorgen horen hierbij: ik had in de pauze nog willen wandelen maar ik ben te druk en ga toch maar door met mijn werk, ik had nog willen sporten maar ik heb geen tijd, eigenlijk wil ik die oefening doen die mijn emotionele stress verlaagt maar dat komt zo wel.

Van uitstel komt ….

Door de dag te starten met het doen van die lastigste klus houd je energie over. “Slik de kikker” staat voor het aanpakken van een onoverzichtelijke, lastige, spannende of emotionele stresssituatie. De klus maar voor je uit schuiven en er tegenop zien om er aan te beginnen kost je energie. Hoe eerder je ervan af bent hoe prettiger je je voelt. Het geeft energie als je de klus aanpakt.

Deze drie benodigdheden helpen je bij het dagelijks “slikken van lelijke kikkers”.
-    Neem de beslissing om de taak aan te pakken.
-    Dwing jezelf om de dag te beginnen met deze taak. Nog beter op het moment dat deze zich aandient.
-    Ondersteun alles wat je doet met vastberadenheid. Ga door tot het af is.

Start vandaag:

  1. Kies een doel, taak of project dat je hebt uitgesteld. Maak een lijst van alle stappen die je moet nemen om de taak af te ronden.
  2. Onderneem direct actie en voer de eerste stap uit. Soms ben je met één stap klaar, soms is dit het enige dat je moet doen: beginnen. Zet ook stap 2. Je zult versteld staan wat je in een korte tijd kunt bereiken.

Doe je zelf een plezier en “slik je kikkers”, ook die emotionele.
Start vandaag:

  1. Kies een moment waarop je last had van je emotionele stress. Maak een lijst van alle stappen die je moet nemen of weer rust te ervaren. ( Gesprek aangaan met X, vanavond sporten en de CKT of de-linken oefening doen, hulp vragen aan Y)
  2. Onderneem direct actie en voer de eerste stap uit. Denk niet na en bel X op, dwing jezelf direct daarna de oefening te doen, daarna hulp te vragen aan Y en ga op tijd naar huis te gaan om te sporten.
  3. Dwing jezelf om de volgende keer direct bij het ervaren van emotionele stress een lijst te maken van alle stappen die je moet nemen en voer direct de eerste stap uit.

Je zult versteld staan wat je in een korte tijd kunt bereiken als je vastberaden bent. Je ontwikkelt ook het met aandacht je werk doen, meer focus om beter voor jezelf te zorgen en discipline.

uit het boek van B. Tracy 'Slik die kikker'.