Ontspannen naar huis na een stressvolle dag.

Herken je jezelf hierin?
Het lukt je amper om de werkdag van je af te schudden als je door de deur, je huis binnen loopt. Tijdens het avondeten gaan je gedachten naar gedoe op je werk of de inzet van de afgelopen vannacht. Als iemand iets aan je vraagt hoor je ze niet eens. Je hebt in je privé situatie geen ruimte voor anderen.

Hoe organiseer je het zo dat je werkproblemen op je werk blijven en je lekker kunt genieten van het thuis zijn.
Ik geef het voorbeeld voor als je met de auto naar huis rijdt, maar dit kan even goed met de fiets, trein of lopend zijn.

  • Je plaatst denkbeeldig een vuilniszak naast je op de bijrijdersstoel of bagagedrager.
  • Alle gedachten uit je hoofd pak je met je hand van je hoofd af en plaatst deze in de vuilniszak. Dit doe je net zo lang tot dat je hoofd rustig is. Je maakt bij elke verstorende gedachte met je hand een beweging van je hoofd naar de vuilniszak naast je. Alsof je denkbeeldig je haar wast en alle sop in de vuilniszak laat glijden.
  • Veeg vanaf je schouders richting je handen af en schuif dit in de vuilniszak.
  • Doe dit ook met je torso. Pak of veeg de stenen in je maag, de druk op je hart en plaats dit in de vuilniszak naast je.
  • Bij sommige mensen zit er ook stress in de benen. Veeg de benen vanuit de lies naar de voeten weg en pak een denkbeeldig stoffer en blik en gooi de stress in de vuilniszak.
  • Knoop de zak dicht.
  • Als je thuis bent zet je de vuilniszak ergens buiten neer. Dit mag in de vuilcontainer zijn of ergens anders.
  • Elke keer als je thuis bent en een gedachte van of over je werk komt langs, plaats je de gedachte in de vuilniszak buiten. Je kunt dit doen door naar buiten te lopen maar dat hoeft niet.

Zo kun je deze oefening net zo goed andersom doen, als je veel zorgen thuis hebt en ze niet meer mee wilt nemen naar je werk.
Je voelt je meer ontspannen en hoe vaker je het doet des te gemakkelijker dat het gaat. Je creëert meer ruimte voor je dierbaren, jezelf en voor nieuwe gedachten of oplossingen. Zelfs als je nog thuis moet werken geef je jezelf meer rust en ruimte.