Rule number six!

Twee eerste ministers zitten te vergaderen en terwijl ze in gesprek zijn, komt er ineens een man binnengestormd ongelofelijk boos en verongelijkt. De eerste minister van zijn land tikt hem spreekwoordelijk op de vingers met de woorden : 'Peter, alsjeblief! ‘Denk aan regel nummer zes !'. Direct kalmeert Peter, hij buigt en verontschuldigt zich en loopt de ruimte uit. De eerste ministers gaan verder met hun verhaal.  
Nog geen 20 minuten later vliegt de deur weer open en komt er een vrouw binnengelopen, helemaal van slag, ‘Minister, het gaat helemaal niet goed’. De eerste minister zegt weer : 'Alsjeblief Maria, denk aan regel nummer 6!'. En ook zij wordt kalm, buigt en verontschuldigt zich waarna ze de kamer weer uitloopt.

Dit keer zegt de bezoekende eerste minister tegen zijn collega : 'Dit is ongelofelijk, 2 mensen volledig buiten zichzelf van boosheid en je zegt alleen maar: 'Denk aan regel nummer 6 en ze worden direct rustig’. ‘Wil je me alsjeblief vertellen wat regel nummer 6 is?'.

'Natuurlijk, het is heel gemakkelijk, regel nummer 6 is: ‘Neem jezelf niet zo serieus!!!'

'Mmmh, dat is een heel mooie regel. Mag ik je vragen wat de andere regels dan zijn?'
'De andere regels ? Die zijn er niet !!!'.

Benjamin Zander (dirigent) verteller van dit verhaal.

  • Voor als je je eigen verhaal voor de zoveelste keer hoort. ‘Die ene keer op de snelweg weet je nog?’.
  • ‘Dat hoort niet zo, zo doe je niet, dat zou ik nooit doen’. Als je een verhaal vertelt en weer boos wordt.
  • Al die keren dat je voelt dat je bang bent. Stap uit de groeven van je LP met rule number six.
  • Je neemt geen besluit en blijft maar wikken en wegen. Zal ik dit of zal ik dat? Ik moet kiezen maar ik weet niet wat het beste is. Houd op met zeuren en neem jezelf niet zo serieus.
  • Voor al die keren dat je onhandig deed of fouten maakte. Houd op met jezelf zo te pijnigen. Neem jezelf niet zo serieus en lach eens wat vaker om je leermomenten.
  • Als je gaat mopperen omdat het niet gaat zoals je wilt. Als mopperen je dichter bij je doel brengt, blijf dan lekker mopperen. Anders relax, neem jezelf niet zo serieus.
  • Voor die momenten dat je je dierbare afsnauwt omdat je zo druk bent geweest.

Rule number six, relativeert en haalt de druk van de ketel.

Let op! De valkuil van rule number six is onverschillig worden.

Alleen te gebruiken op die momenten dat jij of iemand anders buiten proportioneel reageert.