Snauwen VS onthaasten

Waarom snauwen we?  Op het moment dat de stress toeneemt kost het ons vaak te veel energie om aardig zijn. Een kort staccato antwoord is dan het enige dat we er nog uit krijgen. Omdat dit kennelijk minder energie kost dan vriendelijk zijn en vaak ook nog tegen mensen die ons dierbaar zijn. Als je eenmaal begint met snauwen kun je vaak niet stoppen. Het is sneller een  gewoonte dan je denkt . Weet jij van jezelf of je veel snauwt? Vraag vandaag aan iemand die je vertrouwt. - iemand bij wie jij je veilig voelt. ‘Vind jij dat ik snauw?’

 

Ik heb een periode veel gesnauwd. Alles irriteerde me, niets ging me snel genoeg. Totdat een vriend het zat was en me vriendelijk vroeg of ik iets aardiger wilde zijn. Het kostte me moeite om van korte zinnen over te stappen op een normale zin en intonatie. Moeizaam lukte het me om ergens de rust en het geduld te vinden om een ander de tijd en aandacht te geven met een door mij geformuleerd fatsoenlijk antwoord. Het kostte me energie en iets dat lijkt op onthaasten, ontstressen. Na 2 weken kon ik weer een beetje normaal te doen. Ik ben blij met die vriend die mij erop wees dat ik snauwde, de moed had het mij te zeggen. Ik had zelf niets in de gaten, ik had geen idee.


Vandaar dat je vaak anderen nodig hebt om gespiegeld te krijgen hoe je overkomt.


Want wil jij nu echt dat jouw partner of jouw kinderen op eieren lopen? Dat ze zich elke keer weer gekwetst voelen om niets. Er wordt niet meer gelachen in huis, geen plezier en ontspanning. Onzekerheid en verdriet neemt toe. Jouw omgeving houdt van jou en zal je waarschijnlijk ontzien, want je hebt het al zo zwaar.


Ook al blijft je werk ophopen, lijkt er geen eind aan je werkdruk te komen. Kies voor geduld, een vriendelijk woord en verleng je lont. Stop met achteraf sorry zeggen en doe er iets aan. De volgende handeling kan jou een zetje geven in de goede richting.
1.    Leg een hand boven op je hoofd. Wiebel zachtjes met je tenen. Adem 3x in en uit.
2.    Soms snauwen we tegen één bepaald persoon. Als je het lastig vindt om je patroon te doorbreken kun je die persoon vragen om je te helpen. Spreek bijvoorbeeld af dat als je gaat snauwen hij/zij zijn/haar hand op jouw hoofd legt en zachtjes met je mee ademt.