Storm in je lijf.

Wij krijgen als individu per maand meer informatie (prikkels)  binnen dan onze voorouders in een heel leven. Ik vraag me oprecht af wat daarvan het effect zal zijn op mijn functioneren als mens in zijn geheel. Wat doet dat met mijn energiehuishouding elke dag de straling van mijn mobiel op mijn lichaam. De hele dag met mijn hoofd bezig, denken, denken, denken. Onrust in mijn lijf, spanning in mijn buik of pijn in mijn schouders.

Hoe kan ik bij al deze afleidingen nog voelen wat ik nodig heb of wat ik graag wil. Balans wat is dat? We roepen wel dat we uit balans zijn, blijkbaar ervaren we dat het anders moet of kan. Maar hoe krijg je balans? Moet je minder met je hoofd gaan doen? Of juist meer met je ….. tja met je wat eigenlijk.

De Boeddhisten, Chinezen en Indiërs zijn zo gek nog niet. Ze zeggen dat je het antwoord altijd bij je hebt. Je hebt maar je tien vingers nodig om kalmer, meer ontspannen en geconcentreerder te worden. Je hebt ze altijd bij je en je kan het overal doen. Als je auto rijdt, in een overleg zit, tijdens het televisie kijken, voor we aan een lastige taak beginnen, als je op iemand wacht of stress ervaart. Je kan het zelf in je jaszak of broekzak doen. Niemand hoeft het te zien. Een paar minuten per dag is voldoende, heb je meer tijd dan is dat nog beter.

Als de situatie het toelaat is het beter om de handelingen met beide handen te doen. Anders wissel je rechts met links af. Elke positie houd je zo lang als je prettig vindt aan.

Kies vier prettige gedachten (een mooie plek in de natuur waar je bent geweest, een liefdevol compliment dat je hebt mogen ontvangen, een moment dat je je heel gelukkig voelde, een warme omhelzing of fijn gesprek).

Bij elke positie van de vingers kies je een fijne gedachte of telkens dezelfde of bij iedere positie een andere gedachte.

Leg je wijsvinger op je duim.
Leg je middelvinger op je duim.
Leg je ringvinger op je duim.
Leg je pink op je duim.

Herhaal de bewegingen langzaam en met aandacht. Neem jezelf waar, voel waar je spanning in je lichaam hebt of waar de energie stroomt. Probeer dit zonder gedachten te doen.

Als je dit tijdens een overleg doet zal je na deze oefening beter waar kunnen nemen hoe de sfeer is in het overleg. Zijn de deelnemers in de weerstand, met hun aandacht erbij of afwezig. Je bent nu beter in staat om dat te zeggen of te doen wat goed is voor het overleg of voor jezelf

Ruzie thuis of onenigheid op je werk? Deze simpele oefening laat je helder denken.

Stress of onzekerheid over een lastige opdracht? Voel hoe je na deze oefening, geconcentreerd aan het werk gaat.