Te druk, teveel zorgen, te weinig slaap of ongezond gegeten. Je voelt je moe en kwakkelig maar te goed om naar de dokter te gaan. Allereerst is het goed om de druk van de ketel te nemen. Stop met piekeren, op tijd naar bed en gezond eten.
Geef jezelf een boost om sneller je weerstand te verbeteren.
Duik in je keukenkastje en je vindt de waardevolste kruiden en knollen die je gaan helpen. Mogelijk heb je alles in huis, het zijn behoorlijk wat gangbare stoffen. Of start met wat je hebt en vul aan daar waar nodig is. Je kunt allerlei combinaties uitproberen, er is geen goed of fout. Natuurlijk laat je weg wat je echt niet kunt waarderen.
1. Gember
Er zijn verschillende studies die laten zien dat verse gember werkt als een antibioticum bij allerlei voedselvergiftigingen. Ook als je zeeziek, wagenziek of misselijk bent (vanwege een zwangerschap) wordt gember aanbevolen. Gember stimuleert de aanmaak van maagzuur en heeft een ontstekingsremmende werking dankzij het stofje gingerol.
Voeg stukjes verse gember toe aan je sapjes, smoothies, thee of gewoon in heet water. Je schilt de verse gember en kunt het in stukjes snijden, fijn hakken of fijn persen met een knoflookpers.
2. Knoflook
Knoflook wordt al eeuwenlang ingezet als medicijn in allerlei culturen. Het pletten van een teentje knoflook zet een hele chemische reactie in werking. De stof alline wordt dan omgezet in allicine dat werkzaam is tegen bacteriën, schimmels en virussen. Knoflook werkt daarbij als een prebioticum (helpt je om een gezonde darmflora te behouden). Je kunt het beste een of meerdere teentjes pletten en ze dan tien minuten laten rusten voordat je ze verder verwerkt. De stoffen kunnen dan met elkaar in contact komen en actief worden.
Zet er thee van, eet ze rauw of verwerk ze in licht gekookt voedsel.
3. Uien en sjalotjes
Als je niet kunt slapen van een dichte neus leg een doorgesneden ui naast je bed. Uien werken ontstekingsremmend. Uien bevatten veel antioxidanten en vitamine C. Ze kunnen je bloeddruk verlagen, ze maken bacteriën in je mond onschadelijk en leveren een bijdrage aan sterkere botten en bindweefsel.
Gebruik uien volop in allerlei gerechten. Rode ui en sjalotjes zijn wat toegankelijker om rauw te eten.
4. Rauwe honing
Donkere rauwe honing, die dus niet verhit is geweest, heeft krachtige antibacteriële eigenschappen. Het wordt over de hele wereld gebruikt bij de behandeling van een hele reeks ziektes en verwondingen. Het werkt goed bij wonden op de huid, waaronder brandwonden en blaren, maar reinigt ook je mond van bacteriën en kan tandvleesontstekingen stoppen en tandplak verminderen. De beste honing schijnt de (dure) Manuka honing uit Nieuw-Zeeland te zijn. Mijn honing uit de supermarkt doet het ook prima.
5. Kaneel
Er zijn vele overzichtstudies over de effecten van kaneel op onze gezondheid geschreven. Het bekendste gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Je kunt kaneel op verschillende manieren gebruiken; in rijstepap, appeltaart, Bolognese-saus, curries.
6. Extra vergine kokosolie
Het laurinezuur in kokosolie gaat bacteriën, schimmels en virussen te lijf en ondersteunt je darmflora.
Je kunt het zowel eten, er in bakken, je mond mee spoelen na het poetsen als op je huid smeren. Kies voor een biologische kokosolie. Hoe zuiverder hoe beter.
7. Cayennepeper
Cayennepeper (het gemalen poeder van hete rode chilipepers) wordt al duizenden jaren ingezet vanwege de ontstekingsremmende effecten die het heeft. Uit onderzoek weten we inmiddels dat het inderdaad een natuurlijk antibioticum is. De werkzame stof in cayenne is capsaïcine, bekend om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Capsaïcine helpt om vastzittend slijm van neus- en keelholtes te verdunnen waardoor het kan worden afgevoerd. Goed bij een verkoudheid dus. Het schijnt ook goed te werken bij een keelontsteking ontstaan door streptokokken. Cayennepeper verhoogt de afgifte van spijsverteringssappen in je maag, zodat voeding beter verteerd kan worden. Op deze manier draagt het bij aan een beter immuunsysteem.
Een halve theelepel cayennepeper kan je mengen met heet water. Voeg naar smaak wat geraspte gember, citroensap en/of honing toe en drink het als thee.
8. Kurkuma of geelwortel
Kurkuma, Curcuma, Koenjit, Geelwortel of Tarmeriek: verschillende benamingen voor de wortel van de Curcuma Longa die in al in de oude Chinese geneeskunst werd gewaardeerd vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is familie van de gember. Het kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Ook bij hardnekkige bacteriële infecties werkt het antibacterieel. De werkzame stof is curcumine; een krachtige antioxidant. Je vindt het met name in poedervorm, maar ik heb het ook al in de winkel zien liggen als verse kleine worteltjes.
Gebruik kurkuma samen met verse, zwarte peper, dat bevordert de opname. Gebruik het volop in allerlei gerechten en sauzen en voeg regelmatig een theelepel toe aan je smoothies.
9. Oregano
Oregano wordt ook wel wilde Majoraan of Marjolein genoemd. Het is allemaal familie van elkaar maar wilde Marjolein (Oreganum vulgare) heeft een krachtigere werking. Net als andere lipbloemige kruiden (zoals tijm, basilicum, rozemarijn en munt) werkt het ontstekingsremmend, schimmelwerend, antibacterieel en is het actief tegen parasieten. De etherische oliën in oregano bevatten thymol en carvacrol die sterk schimmelwerend en antiseptisch werken. Je kunt het inzetten bij een candida infectie. Het is een kruid dat kan zorgen voor ontspanning en het is een goede antioxidant.
Gebruik het volop in je keuken naast de andere Provençaalse kruiden.
10. Kruidnagel
Het is een krachtige infectiebestrijder bij de behandeling van wortelkanaalbehandelingen. De werkzame stof euganol werkt antiseptisch. Net als oregano wordt de werking krachtiger als er een geconcentreerde olie van wordt gemaakt. Het schijnt dat tandartsen dat nog steeds gebruiken, maar het werkt ook tegen schimmels en kalknagels. Kruidnagel heeft een specifieke smaak die je niet in alle gerechten terug wilt laten komen.
Kruidnagelpoeder is makkelijker te verwerken in o.a. soepen, pittige bonenschotels en zelfs in worteltaart.
Mijn magische toverdrankje
Meng cayennepeper, met kaneel, curcuma, oregano en kruidnagel (allen een ongeveer kleine halve theelepel) in een groot glas gekookt water. Voeg een paar plakjes verse gember, een dessertlepel honing en kokosolie toe. Drink dit met kleine slokjes op.
Maak dit één a twee keer per dag en drink dit twee a driedagen achter elkaar en je knapt vlot op.
Experimenteer gerust met het toevoegen van knoflook en ui of het juist het weglaten van bepaalde ingrediënten die je niet smaken. Ontdek je eigen toverdrank.
... of lees één van de onderstaande tips.