Regelmatig kom ik in teams waar ze aardig tegen elkaar doen maar niet altijd eerlijk naar elkaar zijn. De vraag is hoe aardig ben je eigenlijk als je niet eerlijk bent. Ze geloven dat de glijdende schaal van eerlijk naar aardig loopt en dat je moet kiezen tussen deze twee.
Als jij zou moeten kiezen tussen deze twee waar zou je dan op de lijn willen staan?
Hoe zou jij willen zijn? Eerlijk of aardig?
In het midden? Realiseer je dat je dan niet aardig en niet eerlijk bent.
Helemaal recht? Dan ben je eigenlijk alleen sociaal-wenselijk.
Helemaal links? Dan vinden anderen je onsympathiek.
Gelukkig is het tegenovergestelde van eerlijk, oneerlijk en van aardig onaardig. Het is geen glijdende schaal maar een kwadrant.
Nu wordt het antwoord op de vraag veel gemakkelijkere? In welk kwadrant wil je staan?
Wie wil je zijn?
Aardig / oneerlijk:
Je geeft sociaal-wenselijk antwoorden als iemand je iets vraagt. Je praat over anderen als ze er niet bij zijn.
Onaardig / oneerlijk:
Uit boosheid of omdat je geen respect voor de ander hebt ben je niet aardig en niet eerlijk. Je houding is onverschillig, geïrriteerd, kortaf en ontwijkend.
Onaardig / eerlijk:
Je zegt moeiteloos wat je ergens van vindt, recht voor zijn raap. Onverpakt en ongezouten geef je je mening of oordeel, de mensen om je heen zie je schrikken.
Aardig / eerlijk:
Je bent communicatief vaardig, je kijkt de ander aan, in alle vriendelijkheid met de beste intentie geef je de ander de gelegenheid om het beste uit zichzelf te halen doordat jij de moeite neemt om feedback te geven of te vragen.
Wat levert het je op om aardig en eerlijk te zijn?
- Je geeft je grenzen aan en je voorkomt stompzinnige herhalingen. Als je niet blij bent met het werk, het gedrag of houding van de ander en je zegt dit, weet de ander waar hij aan toe is. Zeg je niets, blijft de ander doen wat hij deed.
- Je komt voor jezelf op. Als je iets gevraagd wordt en je wilt het niet doen en je doet het toch geef je mij de indruk dat je oké bent met de klus. Neem op zijn minst te moeite om de ander te informeren over je ongenoegen.
- Rust. Je ongenoegen uitspreken geeft rust. Dit stopt het malen in je hoofd, je irritatie neemt af en er is een kans dat de ander zijn gedrag aanpast.
- Je geeft de ander de gelegenheid om te groeien. We hebben elkaar nodig om ons te ontwikkelen. Zonder feedback, correcties of eerlijkheid groeien we niet of nauwelijks.
- Aardige mensen hebben waardevollere relaties, zijn succesvoller, gezonder en gelukkiger.
Niet iedereen heeft geleerd om aardig te zijn. Mensen die te taakgericht zijn hebben vaak moeite om aandacht te besteden aan de mensgerichte, aardige aanpak.
Hoe word ik aardiger?
- Klop voordat je binnen komt. Vraag de ander voor je begint: ‘Wil je dat ik sociaal-wenselijk ben of eerlijk?’ Ik ben nog niemand tegen gekomen die niet wilde dat je eerlijk was. Je zult met deze manier veel minder weerstand ervaren.
- Zie aardig zijn als een taak. Het is je taak om iets vriendelijk te vragen omdat dit je resultaat ten goede komt.
- Zorg dat je uitgerust bent? Als je teveel hooi op je vork hebt communiceer minder aardig.
- Single-tasken, mensen die één taak tegelijk doen zijn sympathieker.
Hoe word ik eerlijker?
- Klop voordat je binnen komt. ‘Wil je dat ik sociaal-wenselijk ben of eerlijk?’
- Lichaamstaal. Zorg dat je rechtop zit of staat. Kijk de ander aan en adem rustig.
- Door het veel te doen. Door dagelijks eerlijk te zijn word je vaardiger en aardiger.
- Humor. Neem jezelf niet zo serieus. Relax; het is maar jouw waarheid.
- Gelijkwaardig. We zijn niet gelijk aan elkaar maar we zijn gelijkwaardig aan iedereen. Stop je als een slachtoffer te gedragen.
- Feedbackregels. Oefen met de ik-ik-jij of sandwich-feedback.